ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Superfoods - marketing kontra faktyczne korzyści dla zdrowia

Superfoods - marketing kontra faktyczne korzyści dla zdrowia

Superfood, bo takim mianem określa się bogatą w składniki odżywcze, nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, to termin marketingowy użyty po raz pierwszy w 1998 r. przez Aarona Mossa w magazynie "Nature Nutrition". Określenie to bardzo szybko na stałe wkradło się do słownika pojęć marketingowych wykorzystywanych w reklamie produktów mających dostarczać organizmowi człowieka wyjątkowych wartości. Czy superfood faktycznie ma zbawienny wpływ na organizm?
Co ciekawe, nie istnieje konkretna definicja charakteryzująca superfood. Dla przykładu słownik Oxford English definiuje superfood jako żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Słownik Merriam-Webster superfood opisuje z kolei jako super składnik odżywczy żywności pochodzący z witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Niezależnie od źródła, każda z definicji wymienia jednak wyjątkowe właściwości produktów, które wyróżniają je spośród innych. W Polsce pojęcie to stałe się popularne kilka lat temu. Od tego czasu w przekazach medialnych nieustannie da się usłyszeć komunikaty dotyczące nowych super-produktów, które z pewnością powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Jednak czy dieta oparta na superfood faktycznie może zmienić funkcjonowanie naszego organizmu?

Odkryciem nie jest zapewne fakt, że dieta oparta o naturalne składniki, najczęściej pochodzenia roślinnego, jest dietą niosącą wiele korzyści. Wśród najpopularniejszych superfood bardzo często wymienia się bowiem rośliny egzotycznego pochodzenia, które z nikomu wcześniej nie znanych, zaczynają nagle stanowić pożądany przez wszystkich produkt. Tym sposobem w ostatnim czasie usłyszeć mogliśmy o wyjątkowym znaczeniu nasion chia (szałwii hiszpańskiej), jagód goji, jagód acai, avocado, wody kokosowej, jarmużu, orzeszków piniowych czy sproszkowanego korzenia macy. Wszystkie z nich posiadają oczywiście szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, jednak w dużej mierze znajdują swoje zamienniki wśród produktów, które bardzo często mamy na wyciągnięcie ręki.

Dieta bogata w superfoods faktycznie może przyczynić się do zniwelowania efektów niezdrowego trybu życia, spowolnić lub zatrzymać rozwój niektórych chorób. Wśród produktów określanych mianem superfood bardzo często wymienia się produkty bogate w antyoksydanty, które chronią nas między innymi przed rozwojem różnego rodzaju nowotworów. Do innych leczniczych właściwości superfood, mówiąc ogólnie, bardzo często zalicza się działanie przeciwcukrzycowe, usprawniające metabolizm, poprawiające kondycję naszego wzroku, skóry czy włosów. Warto jednak pamiętać, że wprowadzenie do diety pojedynczych produktów nie spowoduje znaczącej poprawy stanu naszego zdrowia. Zdrowa dieta rozumiana powinna być jako zróżnicowana, składająca się w większości z produktów naturalnego pochodzenia. W tym kontekście warto również pamiętać chociażby o regularności spożywania posiłków.

Do rzadziej wymienianych, ogólnodostępnych w naszym rejonie produktów superfood zaliczyć możemy między innymi: siemię lniane (lub nierafinowany olej lniany), dynię, miód, żurawinę, aronię, buraka, jabłka, imbir, kaszę jaglaną, rokitnik, orzech włoski, natkę pietruszki, czosnek, kiszonki (kapusta kiszona, ogórki), zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, rzeżucha, rukola), brokuły czy brukselkę. Wiele z nich spożywamy zapewne na co dzień, często nie zdając sobie sprawy z ich wyjątkowych, leczniczych właściwości. Do zachowania odpowiedniej równowagi w diecie nie są zatem niezbędne produkty o egzotycznym pochodzeniu, choć również im odmówić nie można dobroczynnego wpływu na zdrowie. Lokalne produkty które znaleźć możemy na straganach lub w popularnych sieciach supermarketów bardzo często stanowić mogą jednak odpowiedniki dla modnych i popularnych produktów zagranicznego pochodzenia.

Tagi: superfood, zdrowa dieta, diety

Kategorie artykułów

Czytaj także

Superfoods - marketing kontra faktyczne korzyści dla zdrowia

Superfood, bo takim mianem określa się bogatą w składniki odżywcze, nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, to termin marketingowy użyty po raz pierwszy w 1998 r. przez Aarona Mossa w magazynie "Nature Nutrition". Określenie to bardzo szybko na stałe wkradło się do słownika pojęć marketingowych wykorzystywanych w reklamie produktów mających dostarczać organizmowi człowieka wyjątkowych wartości. Czy superfood faktycznie ma zbawienny wpływ na organizm?

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.