ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Spożycie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

Spożycie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

Autor: Natalia Wagner
Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
Nadwaga i otyłość są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowia publicznego XXI w. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że liczba osób z nadwagą i otyłością gwałtownie rośnie na świecie, w tym również u dzieci i młodzieży. W wielu badaniach wykazano, że nadwaga i otyłość są związane ze zwiększoną zachorowalnością i umieralnością z powodu m.in. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów złośliwych. Wyniki nowego badania sugerują, że częste picie słodzonych napojów w znaczącym stopniu odpowiada za rosnącą liczbę osób z nadwagą i otyłością. Autorzy badania podkreślają, że nadmierne spożycie napojów słodzonych prowadzi do przedwczesnych zgonów. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Circulation”.

Zespół naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston, Stany Zjednoczone) oceniał powiązanie pomiędzy spożyciem słodzonych napojów a ryzykiem przedwczesnego zgonu. Wyniki badania jednoznacznie sugerują, że im większe spożycie słodzonych napojów, tym wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w tym w szczególności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyższe ryzyko obserwowano wśród kobiet. W badaniu uwzględniono dane dotyczące niemal 120 000 osób, w tym 80 647 kobiet biorących udział w badaniach Nurses' Health Study (1980-2014) oraz 37 716 mężczyzn uczestniczących w Health Professionals Follow-up Study (1980-2014). W ramach badania uczestnicy co dwa lata uzupełniali kwestionariusze dotyczące stanu zdrowia oraz stylu życia.

„W wielu wcześniejszych badaniach wykazano silną i trwałą zależność pomiędzy spożyciem słodzonych napojów oraz zwiększeniem masy ciała, cukrzycą typu 2 oraz innymi chorobami kardiometabolicznymi, w tym chorobami serca oraz udarami” – stwierdził Vasanti Malik, jeden z autorów badania – „Wyniki naszego badania potwierdzają, że ograniczenie spożycia napojów słodzonych oraz zastąpienie ich innymi płynami, najlepiej wodą, wpłynie na poprawę stanu zdrowia oraz wydłużenie trwania życia”.

W badaniu stwierdzono, że im częstsze spożycie słodzonych napojów, tym wyższe ryzyko przedwczesnego zgonu. U osób spożywających 1-4 słodzone napoje w miesiącu obserwowano wyższe o 1% ryzyko przedwczesnego zgonu w porównaniu do osób spożywających słodzone napoje rzadziej niż raz w miesiącu. Z kolei u osób spożywających od 2 do 6 napojów słodzonych w tygodniu ryzyko przedwczesnego zgonu było o 6% wyższe. Spożycie 1-2 oraz 2 i więcej napojów słodzonych dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu o odpowiednio 14% oraz 21%. Wyższe ryzyko obserwowano u kobiet. W badaniu wykazano szczególnie silną zależność pomiędzy spożyciem słodzonych napojów a wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu krążenia. U osób spożywających 1-2 napoje słodzone dziennie obserwowano wyższe o 31% ryzyko przedwczesnego zgonu w porównaniu do osób, które deklarowały rzadkie ich spożycie. Spożycie każdego kolejnego słodzonego napoju dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka o 10%. W badaniu stwierdzono również zależność pomiędzy spożyciem napojów słodzonych a przedwczesnym zgonem z powodu nowotworów, w tym w szczególności raka jelita grubego oraz raka piersi.

Naukowcy analizowali również związek pomiędzy spożyciem napojów zawierających sztuczne słodziki a ryzykiem przedwczesnego zgonu. Zauważono, że zastąpienie napojów słodzonych napojami zawierającymi sztuczne słodziki wiązało się z umiarkowanie niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu. W przypadku osób deklarujących wysokie spożycie tego rodzaju napojów (co najmniej 4 razy dziennie) stwierdzono podwyższone ryzyko wystąpienia przedwczesnego zgonu.

Autorzy badania podkreślają, że istnieje konieczność nasilenia działań mających na celu ograniczenie spożycia napojów słodzonych w populacji, szczególnie wśród dzieci i młodzieży poprzez m.in. ograniczenie reklamowania tych produktów oraz wdrożenie tzw. podatku od cukru.

Źródła:



• https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/sugary-beverages-linked-with-higher-risk-of-death/

Tagi: cukier, słodzone napoje, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory, przedwczesny zgon

Kategorie artykułów

Czytaj także

Spożycie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!

Artykuły

W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!
Naukowcy z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły jako pierwsi na świecie opracowali bioniczną trzustkę wraz z naczyniami krwionośnymi! Gratulujemy! Już w kwietniu b.r. rozpoczną się pierwsze eksperymenty na zwierzętach. Naukowcy liczą, że w perspektywie kolejnych 3 lat będą prowadzone pierwsze badania z udziałem ludzi. Nowatorska technologia stwarza nadzieję dla milionów osób na świecie żyjących z cukrzycą. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.