ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Farmacja

Rewolucja w leczeniu łysienia?

Skutki uboczne kojarzą się nam przede wszystkim z tzw. działaniami niepożądanymi produktów leczniczych, czyli „niekorzystnymi i niezamierzonymi działaniami tych produktów, występującymi po zastosowaniu jakiejkolwiek dawki tych produktów”. Niesłusznie. Skutki uboczne oznaczają niezamierzone działania, ale niekoniecznie niekorzystne. Najlepszym przykładem jest tzw. niebieska tabletka (Viagra), której pierwotnym wskazaniem było leczenie nadciśnienia tętniczego oraz dusznicy bolesnej. Okazało się jednak, że lek wykazuje inne korzystne i pożądane skutki uboczne, tj. erekcję prącia u mężczyzn. Producenci nie zwlekali z opatentowaniem leku pod innym wskazaniem. Podobnych sytuacji historia zna więcej! Najnowsze badania brytyjskich naukowców wskazują na korzystny efekt uboczny leku stosowanego dotychczas w leczeniu osteoporozy. Co to za lek? Jakie nowe właściwości leku odkryto? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Więcej informacji z kategorii farmacja

Jaka jest w końcu cała prawda o jajach? Jeść czy nie jeść?

Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Tagi: dieta, jaja, składniki odżywcze, choroby sercowo-naczyniowe, cholesterol
Kategorie: Farmacja

Witamina C pomaga w leczeniu dziesiątek poważnych chorób

Od lat stosowana jest zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kojarzona głównie z podnoszeniem odporności organizmu jest jedną z najlepiej przebadanych i uznanych witamin. Witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym, posiada cały szereg leczniczych właściwości, a jej niedobór może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Tagi: witamina C, kwas askorbinowy, odporność, przeciwutleniacze, witaminy
Kategorie: Farmacja Medycyna

Anglicy kiszą kapustę metodą naszych babć. Odkryto, że to zbawienny pokarm dla ludzkich jelit!

Flora bakteryjna jelit to ekosystem przypominający różnorodnością las deszczowy. Żyją w niej zbawienne dla nas bakterie, które ewoluowały razem z człowiekiem. Problem w tym, że nasi „starzy przyjaciele” są zagrożeni wyginięciem. Jak temu zapobiec? Między innymi, sięgając po sprawdzone polskie przepisy – na kiszoną kapustę i kiszone ogórki.

Tagi: jelita, flora bakteryjna jelit, mikrobiom, neurony, tasiemiec, kiszona kapusta, kiszone ogórki
Kategorie: Farmacja

Nowoczesne laboratorium kontroli jakości leków na warszawskiej Białołęce

Firma Servier otworzyła w Warszawie nowoczesne laboratorium farmaceutyczne, będące częścią istniejącego już Zakładu Produkcyjnego Firmy Servier na Białołęce. Zakład jest obecnie piątą co do wielkości fabryką grupy. Jak się okazuje, Polska to dla branży farmacji kraj atrakcyjny nie tylko pod kątem położenia geograficznego, ale też wysoce wykwalifikowanej kadry. Co istotne, nowopowstałe laboratorium kontroli jakości leków będzie świadczyć usługi również na rzecz firm zza granicy.

Tagi: Servier Polska, farmacja, gospodarka, przemysł, laboratorium, leki
Kategorie: Prawo Farmacja



ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.