ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Smażenie zwiększa ryzyko zgonu

Smażenie zwiększa ryzyko zgonu

Autor: Natalia Wagner
Gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, flambirowanie, blanszowanie… Jest wiele rożnych sposobów przyrządzania żywności. Niestety nadal najczęściej na naszych stołach królują potrawy smażone. Wyniki badań wskazują, że częste spożywanie smażonych dań może prowadzić do nadwagi i otyłości. Wyniki nowego badania sugerują, że regularne spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn. Zapraszamy do lektury!
Smażenie jest procesem obróbki termicznej potraw, który prowadzi do zmniejszenia zawartości wody w produkcie, zmiany składu kwasów tłuszczowych, utraty wartości odżywczej oraz zwiększenia kaloryczności potrawy. W wielu badaniach potwierdzono powiązanie pomiędzy regularnym spożywaniem smażonych potraw a wystąpieniem nadwagi i otyłości, które są czynnikami ryzyka wielu poważnych chorób, w tym m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby nowotworowej oraz cukrzycy typu 2. Wyniki nowego badania amerykańskich naukowców sugerują, że częste spożywanie smażonych potraw prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia zgonu z różnych przyczyn.

Dlaczego?



Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „BMJ”. Zespół naukowców z University of Iowa (Iowa, Stany Zjednoczone) przeanalizował dane dotyczące nawyków żywieniowych niemal 107 000 kobiet uczestniczących w badaniu Women's Health Initiative (WHI), które rekrutowano w latach 1993-1998. Stan zdrowia kobiet monitorowano przez średnio 18 lat. W okresie obserwacji zarejestrowano 31 588 zgonów. W badaniu wykazano, że regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia zgonu z różnych przyczyn, w tym przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. W przypadku kobiet, które deklarowały spożywanie co najmniej jednej porcji smażonych potraw dziennie obserwowano o 8% wyższe ryzyko wystąpienia zgonu z różnych przyczyn w porównaniu do kobiet, które nie spożywały regularnie smażonych potraw. Po uwzględnieniu określonych rodzajów smażonych potraw stwierdzono, że spożywanie co najmniej jednej porcji smażonego kurczaka dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka wystąpienia zgonu z różnych przyczyn o 13% oraz zgonu z powodu choroby układu sercowo-naczyniowego o 12%. W przypadku smażonych ryb oraz owoców morza wzrost ryzyka oszacowano na odpowiednio 7% oraz 13%. W badaniu nie wykazano powiązania pomiędzy spożywaniem smażonych potraw a wyższym ryzykiem zgonu z powodu choroby nowotworowej. W badaniu uwzględniono również inne czynniki mogące wpływać na zwiększoną umieralność, w tym m.in. poziom wykształcenia, status ekonomiczny, dzienne spożycie kalorii oraz jakość spożywanych posiłków.

„Spożywanie smażonych potraw jest częste zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i również w innych częściach świata. Dotychczas niewiele jednak wiedzieliśmy na temat długofalowych skutków zdrowotnych spożywania smażonych dań” – powiedział Prof. Wei Bao, jeden z autorów badania.

Dlaczego regularne spożywanie smażonych potraw wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu?



Przyczyn jest co najmniej kilka. Smażenie redukuje wartość odżywczą potraw oraz zwiększa ich kaloryczność.

Podczas smażenia dochodzi do utleniania tłuszczów oraz uwalniania związków o właściwościach toksycznych. Akumulacja szkodliwych związków w organizmie może prowadzić do wystąpienia różnych chorób przewlekłych.

Autorzy badania podkreślają, że ograniczenie spożywania smażonych potraw w diecie wpłynie pozytywnie na zdrowie populacji.

Eksperci ds. żywienia rekomendują ograniczenie smażenia potraw na rzecz gotowania, gotowania na parze oraz pieczenia. W przypadku smażenia potraw zalecają, aby do smażenia używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują większą oporność na niekorzystne zmiany zachodzące pod wpływem wysokiej temperatury.

Źródła:



• https://edition.cnn.com/2019/01/23/health/fried-food-fish-chicken-higher-risk-of-death-intl/index.html

Tagi: smażenie, żywność, zdrowie, choroby układu sercowo-naczyniowego, zgon

Kategorie artykułów

Czytaj także

Smażenie zwiększa ryzyko zgonu

Gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, flambirowanie, blanszowanie… Jest wiele rożnych sposobów przyrządzania żywności. Niestety nadal najczęściej na naszych stołach królują potrawy smażone. Wyniki badań wskazują, że częste spożywanie smażonych dań może prowadzić do nadwagi i otyłości. Wyniki nowego badania sugerują, że regularne spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn. Zapraszamy do lektury!

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.