ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Dobra wiadomość dla wielbicieli gorzkiej czekolady

Dobra wiadomość dla wielbicieli gorzkiej czekolady

Autor: Natalia Wagner
Czekolada, napój bogów i afrodyzjak, niegdyś dostępny jedynie dla wybranych. W dzisiejszych czasach czekolada jest powszechnie dostępna. Rozpieszcza nasze podniebienia pod przeróżnymi postaciami. Choć zwiększone spożycie cukrów wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, zwiększając ryzyko wystąpienia m.in. nadwagi, otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, powszechnie wiadomo, że cukier cukrowi nierówny. Wiele badań naukowych potwierdza prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, czyli czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao w swoim składzie. Amerykańscy naukowcy dostarczają kolejnych dowodów na to, że gorzką czekoladę warto włączyć do naszej diety. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!
Historia czekolady sięga 4000 lat, starożytnej Mezoameryki (terytorium dzisiejszego Meksyku) oraz cywilizacji Olmeków, którzy odkryli właściwości drzewa kakaowca. Prototyp czekolady nie miał jednak nic wspólnego z postacią czekolady jaką znamy dzisiaj. Pierwotnie czekolada była mieszanką rozdrobnionych ziaren kakaowca, wody, skrobi kukurydzianej oraz ziół dostępną wyłącznie w formie gęstego, gorzkiego płynu. Ziarna kakaowca dopiero w XVI w. trafiły do Hiszpanii. Czekoladę nadal podawano w formie napoju, jednak jej gorzki smak łagodzono cukrem lub miodem. Niemal 100 lat później czekolada trafiła do Francji i reszty Europy. Początkowo czekolada była dostępna wyłącznie dla rodzin królewskich oraz przedstawicieli klas wyższych. Nowoczesna forma czekolady pojawiła się w XIX w., kiedy zmechanizowano proces wytwarzania czekolady za pomocą hydraulicznej prasy czekoladowej. Od tamtego czasu nastała era współczesnej czekolady.

Obecnie istnieją setki wariantów czekolady. Dietetycy nie mają wątpliwości, że największe właściwości odżywcze posiada gorzka czekolada. W składzie gorzkiej czekolady znajduje się wiele wartościowych składników odżywczych, w tym np. magnez, potas oraz żelazo, które wzmacniają m.in. pracę mózgu oraz mięśni. Kakao jest bogate we flawonoidy, posiadające właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, które wpływają m.in. na zwalczanie infekcji oraz hamowanie procesów starzenia się organizmu. Gorzka czekolada wpływa również na produkcję hormonów szczęścia. Ponadto, stwierdzono, że spożycie gorzkiej czekolady może wpływać na zwiększenie tzw. dobrego cholesterolu (frakcja HDL) oraz obniżenie ciśnienia tętniczego. Najnowsze badania dostarczają kolejnych dowodów naukowych na dobroczynne właściwości gorzkiej czekolady. To pierwsze badania kliniczne przeprowadzone w grupie ludzi, które analizują wpływ spożycia gorzkiej czekolady na percepcję oraz inne funkcje mózgu. Jakie nowe właściwości gorzkiej czekolady odkryto? Wyniki badań przedstawiono w trakcie Experimental Biology 2018 w San Diego.

Naukowcy z Loma Linda University Adventist Health Sciences Center (Loma Linda, Kalifornia, Stany Zjednoczone) wykazali, że spożywanie gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) wpływa na obniżenie poziomu stresu oraz stanu zapalnego, przyczyniając się m.in. do poprawy pamięci, odporności oraz nastroju.

„Od lat badaliśmy wpływ spożycia gorzkiej czekolady na funkcje neurologiczne z perspektywy zawartości cukru. Wyniki wskazują, że im więcej cukru, tym jesteśmy bardziej szczęśliwi” – mówi Lee S. Berk, jeden z autorów badania – „Po raz pierwszy dokonaliśmy analizy wpływu dużych ilości kakao spożywanych w małych dawkach, np. w batonikach o regularnej wielkości w krótkim i dłuższym okresie czasu. Wyniki są zachęcające. Nasze badania wskazują, że im wyższa zawartość kakao, tym bardziej pozytywne oddziaływanie na funkcje poznawcze, pamięć, nastrój oraz odporność.”

W ramach pierwszego badania naukowcy analizowali zależność pomiędzy spożyciem gorzkiej czekolady a ekspresją genów w komórkach odpornościowych oraz dendrytycznych ze szczególnym uwzględnieniem cytokin prozapalnych i przeciwzapalnych. Wyniki badania wskazują, że kakao bierze udział w procesie regulacji wielu wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych, w tym odpowiedzi immunologicznej, sygnalizacji neuronalnej oraz percepcji zmysłowej, które są prawdopodobnie związane z hiperplastycznością mózgu.

W drugim badaniu analizowano zapis bioelektrycznej czynności mózgu za pomocą elektroencefalografu po 30 minutach oraz 120 minutach od spożycia 48 g gorzkiej czekolady pod kątem modulowania częstotliwości fal mózgowych w zakresie 0-40 Hz, w szczególności fal gamma (25-40Hz). Wyniki badania wskazują, że kakao zwiększa neuroplastyczność mózgu, synchronizację neuronalną, procesy uczenia się, zapamiętywania oraz przetwarzania i odtwarzania informacji.

Autorzy badań podkreślają, że obserwowane wyniki są bardzo obiecujące. Jednocześnie podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań w większych grupach ludzi.

Podsumowując, czekolada z pewnością zrewolucjonizowała świat. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie rodzaje czekolad są równie wartościowe. Bez wątpienia nie brakuje dowodów naukowych na dobroczynne właściwości gorzkiej czekolady. Nowe badania również wskazują, że spośród czekolad warto wybierać jej gorzki wariant, gdyż gorzka czekolada poprawia m.in. pamięć, nastrój oraz odporność. Pamiętajmy jednak, ze gorzka czekolada jest nie tylko wartościowa i odżywcza, ale i również bogatokaloryczna, dlatego też powinna być przyjemnym dodatkiem do naszej diety, nie jej podstawowym składnikiem. Życzymy smacznego!!!



Źródło:



• https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424133628.htm
Tagi: gorzka czekolada, kakao, funkcje poznawcze, neuroplastyczność mózgu, odpowiedź immunologiczna, sygnalizacja neuronalna, percepcja zmysłowa, pamięć, nastrój, odporność

Kategorie artykułów

Czytaj także

Dobra wiadomość dla wielbicieli gorzkiej czekolady

Czekolada, napój bogów i afrodyzjak, niegdyś dostępny jedynie dla wybranych. W dzisiejszych czasach czekolada jest powszechnie dostępna. Rozpieszcza nasze podniebienia pod przeróżnymi postaciami. Choć zwiększone spożycie cukrów wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, zwiększając ryzyko wystąpienia m.in. nadwagi, otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, powszechnie wiadomo, że cukier cukrowi nierówny. Wiele badań naukowych potwierdza prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, czyli czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao w swoim składzie. Amerykańscy naukowcy dostarczają kolejnych dowodów na to, że gorzką czekoladę warto włączyć do naszej diety. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.