ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Czy jadanie na mieście jest ryzykowne?

Czy jadanie na mieście jest ryzykowne?

Autor: Natalia Wagner
Czy zdarza się Wam jadać poza domem? Jak często spożywacie posiłki na mieście? Czym kierujecie się w wyborze lokali gastronomicznych? Badania wskazują, że Polacy coraz częściej jadają na mieście. Prawdopodobnie niewielu z nas jest jednak świadomych zagrożeń z tym związanych. Amerykańscy naukowcy wskazują, że spożywanie posiłków poza domem stanowi ryzyko dla naszego zdrowia. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!
Z corocznych raportów „Polska na talerzu”, przygotowanych na podstawie badania opinii publicznej przez IQS na zlecenie firmy MAKRO Cash&Carry Polska, wynika, że liczba Polaków spożywających posiłki poza domem rośnie. Wzrasta również częstotliwość jadania na mieście. W 2017 r. ok. 45% Polaków deklarowało jadanie na mieście przynajmniej raz w tygodniu. Wygoda, oszczędność czasu oraz chęć spotykania się ze znajomymi. To trzy główne powody, dla których odwiedzamy lokale gastronomiczne, w tym przede wszystkim pizzerie (76%) oraz sieciowe fast foody (65%). W wyborze lokalu kierujemy się przede wszystkim jakością dań (62%), ceną (52%) oraz lokalizacją (29%). Czy zwracamy jednak uwagę na to czy spożywane przez nas posiłki są zdrowe? Wyniki nowego badania amerykańskich naukowców mogą Was zaskoczyć. Naukowcy wskazują, że spożywanie posiłków poza domem wpływa na zwiększenie poziomu szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych w organizmie. Jakich? Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Environment International.

Czy słyszeliście kiedykolwiek o ftalanach? Ftalany to sole oraz estry kwasu ftalowego, które są powszechnie stosowane w przedmiotach codziennego użytku, w tym m.in. w lakierach, farbach, perfumach, odświeżaczach powietrza, urządzeniach medycznych, foliach do pakowania oraz zabawkach. Ftalany są łatwo wchłanialne przez ludzki organizm. Ekspozycja na ftalany może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, w tym m.in. alergii, zaburzeń gospodarki hormonalnej, zaburzeń płodności, uszkodzeń wątroby i nerek oraz nowotworów.

Naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona (Waszyngton, Stany Zjednoczone) porównali skumulowany poziom narażenia na ftalany w grupie osób deklarujących częste spożywanie posiłków na mieście oraz w domu. W tym celu wykorzystano dane zbierane w latach 2005-2014 w ramach badania NHANES dotyczącego stanu zdrowia i żywienia mieszkańców Stanów Zjednoczonych (ang. National Health and Nutrition Examination Survey). Od 10 253 uczestników badania w wieku co najmniej 6 lat zebrano dane na temat rodzaju oraz miejsca spożywania posiłków w ciągu ostatnich 24 godzin. Dane zestawiono następnie z wynikami badań moczu. Próbki moczu badano w kierunku obecności produktów rozpadu ftalanów. Wyniki badania wskazują, że poziom ftalanów był niemal o 35% wyższy w grupie osób, które wskazywały na częstsze spożywanie posiłków na mieście.

„Wyniki badania sugerują, że posiłki przygotowywane w domu zawierają niższy poziom ftalanów, które mogą wpływać na wystąpienie zaburzeń płodności, powikłań w ciąży oraz innych problemów zdrowotnych” – mówi Ami Zota, jedna z autorek badania – „Wyniki wskazują, że jadanie na mieście może być istotnym, dotychczas niedostrzegalnym źródłem narażenia na ftalany."

Ponadto, badacze wskazują, że powiązanie pomiędzy narażeniem na ftalany oraz spożywaniem posiłków poza domem było istotne we wszystkich analizowanych grupach wieku, przy czym najwyższą istotność obserwowano w grupie nastolatków. W grupie młodzieży, która deklarowała częste spożywanie na mieście, poziom ftalanów był o 55% wyższy niż w grupie osób jadających przede wszystkim w domu. W niektórych posiłkach obserwowano szczególnie wysoki poziom ftalanów, w tym m.in. w posiłkach typu fast food (np. cheeseburgerach). Wyniki badania potwierdzają wyniki wcześniejszych badań, w których wykazano wysoki poziom ftalanów przede wszystkim w daniach typu fast food.

Podsumowując, ftalany są wykorzystywane do produkcji przedmiotów codziennego użytku. Są również obecne w produktach stosowanych w gastronomii, w tym m.in. w jednorazowych opakowaniach na wynos oraz rękawiczkach używanych w trakcie pracy z żywnością. Wyniki badania sugerują, że przygotowywanie posiłków w domu stanowi lepszą alternatywę dla posiłków spożywanych na mieście. W ten sposób nie tylko kontrolujemy ilość spożywanych kalorii, tym samym ograniczamy ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, ale i również redukujemy narażenie na toksyczne ftalany i ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych. Zastanówmy się nad tym przy okazji kolejnego wyjścia z rodziną lub znajomymi na wspólny posiłek. Być może warto przygotować wspólny posiłek w domu?

Źródła:

  • Varshavsky J. et al. Dietary sources of cumulative phthalates exposure among the U.S. general population in NHANES 2005-2014. Environment International, 2018.


  • https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180329095722.htm


  • http://www.mediamakro.pl/2425/pl/presskit/17899


Tagi: ftalany, żywność, „Polska na talerzu”, fast food

Kategorie artykułów

Czytaj także

Czy jadanie na mieście jest ryzykowne?

Czy zdarza się Wam jadać poza domem? Jak często spożywacie posiłki na mieście? Czym kierujecie się w wyborze lokali gastronomicznych? Badania wskazują, że Polacy coraz częściej jadają na mieście. Prawdopodobnie niewielu z nas jest jednak świadomych zagrożeń z tym związanych. Amerykańscy naukowcy wskazują, że spożywanie posiłków poza domem stanowi ryzyko dla naszego zdrowia. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.