ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Jaka jest w końcu cała prawda o jajach? Jeść czy nie jeść?

Jaka jest w końcu cała prawda o jajach? Jeść czy nie jeść?

Autor: Natalia Wagner
Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!
Dlaczego warto jeść jaja? Jaja są bogatym źródłem składników odżywczych, w tym m.in. kwasu dokozaheksaenowego, zapewniającego prawidłowy wzrost niemowląt, karotenoidów (np. luteiny), pełniących rolę przeciwutleniaczy oraz prekursorów witaminy A, argininy, wpływającej m.in. na rozszerzenie naczyń krwionośnych, kwasu foliowego, zmniejszającego ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych, choliny, pełniącej funkcję neurotransmitera oraz witamin, w tym m.in. witaminy A, B, D i E. Z drugiej strony wskazuje się na wysoką zawartość cholesterolu w jajach (170-185 mg cholesterolu w 1 jaju o wadze 50 g) i zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Australijscy naukowcy udowadniają, że zwiększone spożycie jaj nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition.

Naukowcy z University of Sydney (Sydney, Australia) udowodnili, że spożycie nawet 12 jaj w tygodniu nie wpływa na zwiększenie czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Grupę badaną stanowili pacjenci ze stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą typu 2. Pacjentów podzielono na dwie grupy różniące się ilością spożywanych jaj w tygodniu (12 jaj/tydzień vs 2 jaja/tydzień). Obie grupy pacjentów stosowały tzw. dietę redukującą wagę. Początkowo pacjentów obserwowano przez trzy miesiące. Następnie okres obserwacji przedłużono o kolejne trzy miesiące, następnie o pół roku. W sumie pacjentów monitorowano przez okres roku badając tzw. markery chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. poziom cholesterolu, poziom cukru oraz wartość ciśnienia tętniczego. Wyniki wskazują, że na żadnym etapie badania nie stwierdzono u pacjentów zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. W obu grupach obserwowano porównywalny spadek masy ciała.

„Pomimo różniących się zaleceń dotyczących bezpiecznego spożycia jaj u ludzi ze stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą typu 2, wyniki naszego badania wskazują, że nie ma konieczności ograniczania spożycia jaj jeżeli stanowią one część zdrowej diety" – mówi Dr Nick Fuller, jeden z autorów badania – „Zdrowa dieta w naszym badaniu oznaczała zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (masło) kwasami tłuszczowymi jednonienasyconymi oraz wielonienasyconymi (oliwa z awokado, oliwa z oliwek).”

Autorzy podkreślają korzyści płynące z badania. Od dawna wiadomo, że jaja są bogatym źródłem różnych składników odżywczych, w tym m.in. białka, witamin, mikro- i makroskładników. Według dotychczasowych zaleceń jednak jaja, pomimo swej wysokiej wartości odżywczej, nie powinno być spożywane zbyt często. Badacze udowodnili jednak, że zwiększone spożycie jaj nie jest niebezpieczne dla zdrowia, w tym nie prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Autorzy badania zaznaczają, że konsumpcja jaj wiąże się natomiast z licznymi korzyściami dla zdrowia.

Podsumowując, dotychczasowe poglądy na temat bezpieczeństwa spożycia jaj dla zdrowia były rozbieżne. Zazwyczaj jednak wskazywano na konieczność ograniczania ilości jaj w diecie. Wyniki badania australijskich naukowców przynoszą całkiem odmienne wnioski. Badacze podkreślają korzyści płynące ze spożycia jaj, wskazując, że cholesterol zawarty w jajach nie wpływa na zwiększone ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Pamiętajmy jednak, że jaja powinny stanowić część zbilansowanej diety. Stosując się do podstawowych zasad zdrowego żywienia, nie musimy zatem z nich rezygnować czy ograniczać ich spożycia w diecie. Smacznego!

Źródło:



• https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180507074212.htm

• http://www.media.sggw.pl/pr/351080/ab-ovo

• http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
Tagi: dieta, jaja, składniki odżywcze, choroby sercowo-naczyniowe, cholesterol

Kategorie artykułów

Czytaj także

Jaka jest w końcu cała prawda o jajach? Jeść czy nie jeść?

Jajko sadzone, jajko na twardo, jajecznica, omlet, ciasta, kremy, lody, likiery, kotlety… Jaja królują na polskich stołach (nie tylko w okresie wielkanocnym!) pod przeróżnymi postaciami jako danie indywidualne lub dodatek do innych dań. Jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia brzmi: „Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych oraz jaja”. Okazuje się jednak, że pomiędzy dietetykami nie ma jednomyślności co do ilości oraz częstości spożycia jaj. Wydaje się, że australijscy naukowcy w końcu rozwiali dotychczasowe wątpliwości powstałe wokół jaj. Dlaczego? Zapraszamy do zapoznania się z wynikami nowego badania!

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.