ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Błonnik pomoże na (prawie) wszystko!

Błonnik pomoże na (prawie) wszystko!

Autor: Natalia Wagner
Płatki zbożowe, otręby, pieczywo razowe, kasza, soczewica, fasola, brokuły, ziemniaki, marchewki, orzechy… Oto jedynie wybrane produkty żywnościowe zawierające błonnik. Specjaliści ds. żywienia od lat podkreślają, że spożycie dużej ilości błonnika wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wyniki nowego badania sugerują, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Ile wynosi zalecane dzienne spożycie błonnika w diecie? Przed jakimi chorobami uchroni nas dieta bogata w błonnik? Zapraszamy do lektury!
Czym jest błonnik? Zgodnie z oficjalną definicją Komisji Europejskiej błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, to „węglowodany o stopniu polimeryzacji większym niż trzy, nieulegające trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka”. Wyróżnia się błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nie ma wartości odżywczej. Spełnia jednak bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Błonnik prowadzi do zwiększenia objętości treści pokarmowej w jelitach wpływając na ich efektywniejszą pracę. Błonnik może wiązać nadmiar niektórych substancji, np. cholesterolu. Błonnik stymuluje również wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych. Wyniki nowego badania jednoznacznie wskazują, że dieta bogata w błonnik może uchronić nas przed wieloma chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Dodatkowo, w badaniu wyznaczono optymalny dzienny poziom spożycia błonnika. Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”.

Naukowcy z University of Otago w Nowej Zelandii wykazali, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób przewlekłych, w tym m.in. choroby sercowo-naczyniowej (o 30%), udaru (o 22%), cukrzycy typu 2 (o 16%) oraz raka jelita grubego (o 16%). Ponadto, stwierdzono, że błonnik obniża nie tylko wskaźniki dotyczące zachorowalności, ale i również umieralności. Badacze dokonali analizy 185 badań obserwacyjnych (135 milionów osobo-lat) oraz 58 badań klinicznych (ponad 4500 osób) prowadzonych w przeciągu ostatnich 40 lat. Badanie przeprowadzono na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

„Wydaje się, że korzyści zdrowotne płynące ze spożycia błonnika w diecie są większe niż dotychczas sądziliśmy” – powiedział Jim Mann, jeden z autorów badania – „Wyniki wskazują, że w grupie osób spożywających duże ilości błonnika w diecie obserwowano spadek ryzyka wystąpienia choroby przewlekłej lub zgonu sięgający 15%-30% w porównaniu do osób z najniższym spożyciem błonnika”.

Badacze wskazują, że przeciętne spożycie błonnika na świecie wynosi ok. 20 g dziennie. Na podstawie wyników badań naukowcy wyznaczyli rekomendowany poziom spożycia błonnika w diecie, tj. co najmniej 25-29 g dziennie. Dodatkowo, stwierdzono, że wyższe ilości błonnika w diecie przynoszą korzyści zdrowotne. Jednocześnie naukowcy przestrzegają, że w przypadku niektórych osób, np. z niedoborem żelaza, wysokie spożycie błonnika może nasilać obecny problem zdrowotny.

Naukowcy podkreślają powszechność produktów żywnościowych zawierających błonnik. Zaznaczają również, ze już nieznaczne zwiększenie spożycia błonnika w diecie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.

Czy spożywacie odpowiednią ilość błonnika w diecie? Nie? Zachęcamy do drobnych modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych.



Źródła:



• https://edition.cnn.com/2019/01/10/health/high-fiber-diet-weight-loss-mortality-study-intl/index.html

Tagi: dieta, błonnik, zdrowie, choroby przewlekłe, zgon

Kategorie artykułów

Czytaj także

Błonnik pomoże na (prawie) wszystko!

Płatki zbożowe, otręby, pieczywo razowe, kasza, soczewica, fasola, brokuły, ziemniaki, marchewki, orzechy… Oto jedynie wybrane produkty żywnościowe zawierające błonnik. Specjaliści ds. żywienia od lat podkreślają, że spożycie dużej ilości błonnika wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wyniki nowego badania sugerują, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika w diecie może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami przewlekłymi i zmniejsza ryzyko zgonu. Ile wynosi zalecane dzienne spożycie błonnika w diecie? Przed jakimi chorobami uchroni nas dieta bogata w błonnik? Zapraszamy do lektury!

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.