ikona, element graficzny, symbol oka. To aktywny przycisk, który włącza wysoki kontrast strony PL   EN   DE

Anglicy kiszą kapustę metodą naszych babć. Odkryto, że to zbawienny pokarm dla ludzkich jelit!

Anglicy kiszą kapustę metodą naszych babć. Odkryto, że to zbawienny pokarm dla ludzkich jelit!

Autor: Malwina Wapińska-Piotrowicz
Flora bakteryjna jelit to ekosystem przypominający różnorodnością las deszczowy. Żyją w niej zbawienne dla nas bakterie, które ewoluowały razem z człowiekiem. Problem w tym, że nasi „starzy przyjaciele” są zagrożeni wyginięciem. Jak temu zapobiec? Między innymi, sięgając po sprawdzone polskie przepisy – na kiszoną kapustę i kiszone ogórki.
Michael Mosley to nie tylko lekarz, prezenter BBC i twórca licznych programów popularnonaukowych poświęconych zdrowiu. To także człowiek prawdziwie nieustraszony. Na potrzeby show i dla dobra nauki regularnie poddaje swoje ciało przyprawiającym o gęsią skórkę eksperymentom. Nie zawahał się połknąć larw tasiemca nieuzbrojonego Taenia saginata, pozyskanego z rzeźni w Kenii. Zamawiał przez Internet focze mięso, aby wypróbować skuteczność wysokotłuszczowej diety Innuitów. Sprawdzał na sobie zgubne skutki żywienia fastfoodami, a nawet wziął do ust kęs słynnego islandzkiego przysmaku – rekina fermentowanego w ludzkim moczu.

Mimo to Mosley jest okazem zdrowia. Regularnie poddaje się badaniom i radzi innym, jak zmienić styl życia, aby żyć dłużej i unikać poważnych chorób. Sam zapewnia, że pozbył się cukrzycy typu 2 bez farmakologii. Zamiast leków zastosował metodę tak zwanego postu przerywanego, którą opisał w jednej ze swoich bestsellerowych książek. Za jej sprawą gorącymi zwolennikami metody stali się celebryci, tacy jak Jennifer Lopez i Benedict Cumberbatch.

Do jednego z eksperymentów opisanych w ukazującej się właśnie w polskich księgarniach książce „Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley przygotowywał się ze szczególnym poświęceniem. Przez 36 godzin pościł i zażył silne środki przeczyszczające. Następnie udał się do londyńskiego Muzeum Nauki, by na oczach publiczności połknąć miniaturową kamerę wielkości dużej kapsułki, a potem spożyć posiłek składający się ze steku wołowego, jarmużu, frytek oraz soku jabłkowego. Goście muzeum na wielkim ekranie mogli zobaczyć, jak pokarm przebywa drogę z przełyku do żołądka i w jakiej kolejności go opuszcza. Ale najciekawszy etap wędrówki znajdował się na końcu – w jelitach.

Mosley przyznaje, że jelita fascynowały go od zawsze i do dziś niezmordowanie śledzi wszystkie naukowe doniesienia na ich temat. Twierdzi, że na studiach medycznych koledzy patrzyli na niego z politowaniem. Niemal wszystkich najbardziej interesowały takie specjalizacje jak neurochirurgia czy kardiologia. On trwał jednak przy swoim. Dlaczego jelita? To nasz „drugi mózg” – zapewnia Michael Mosley.

„Składa się on z tych samych komórek, które znajdują się w mózgu – neuronów. W jelitach jest ponad 100 milionów neuronów – tyle samo można by znaleźć w mózgu kota. Tyle tylko, że w przeciwieństwie do mózgu w czaszce nerwy te nie tworzą wielkiej kuli. Neurony w układzie pokarmowym to cieniutka siateczka, która rozciąga się od gardła po odbyt. Ten drugi mózg nie rozwiązuje zadań ani nie martwi się deklaracjami podatkowymi, ale zarządza trawieniem i kontroluje bóle brzucha” – czytamy w książce „Jelita wiedzą lepiej”.

Z książki dowiemy się, że flora bakteryjna jelit to ekosystem przypominający różnorodnością las deszczowy. Im więcej różnych mikroorganizmów w niej żyje, tym lepiej dla nas. Istnieje grupa zbawiennych dla jelit bakterii, które ewoluowały razem z człowiekiem. Mosley nazywa je „starymi przyjaciółmi”. Problem w tym, że starzy przyjaciele są zagrożeni wyginięciem, podobnie jak liczne gatunki zwierząt na świecie. Przyczyną jest masowe przetwarzanie żywności i nadużywanie antybiotyków. Jak zatem wspomagać dobre bakterie? W książce „Jelita wiedzą lepiej” Mosley podaje kilka sposobów. Jeden powinien nas jednak ucieszyć. Zbawiennym pokarmem dla naszych jelit, jego zdaniem, jest to, co nasi polscy przodkowie znali od wieków – kiszonki.

Prezenter BBC razem z żoną, która również jest lekarką, samodzielnie produkują w domu kiszonki i zajadają się nimi jak prawdziwi Słowianie. Michael Mosley zachęca, by kapustę, ogórki i inne warzywa kisić w domu. Kupując paczkę kiszonej kapusty w sklepach, możemy spodziewać się, że została poddana pasteryzacji, a to oznacza, że wszystkie pożądane dla naszych jelit bakterie dawno zginęły. Autor przekonuje, że kiszenie nie jest trudne, warto więc sięgnąć na nowo do sprawdzonych przepisów naszych babć. A gdyby zamiast sprężystych, idealnie kwaśnych i słonych ogórków wyszła nam zgniła breja, zawsze można szukać ratunku na stronie cleverguts.com. Tam Mosley wyjaśnia, jak uniknąć najpowszechniejszych błędów w procesie fermentowania żywności.



Źródło:



- M. Mosley, Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało, przeł. A. Żak, Kraków 2018

- cleverguts.com

Tagi: jelita, flora bakteryjna jelit, mikrobiom, neurony, tasiemiec, kiszona kapusta, kiszone ogórki

Kategorie artykułów

Czytaj także

Anglicy kiszą kapustę metodą naszych babć. Odkryto, że to zbawienny pokarm dla ludzkich jelit!

Flora bakteryjna jelit to ekosystem przypominający różnorodnością las deszczowy. Żyją w niej zbawienne dla nas bakterie, które ewoluowały razem z człowiekiem. Problem w tym, że nasi „starzy przyjaciele” są zagrożeni wyginięciem. Jak temu zapobiec? Między innymi, sięgając po sprawdzone polskie przepisy – na kiszoną kapustę i kiszone ogórki.

Artykuły

Nadwaga i otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze… To jedynie kilka jednostek chorobowych, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz ze spożyciem słodzonych napojów. Wyniki nowego badania sugerują, że częste spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn, w szczególności z powodu chorób układu krążenia oraz w mniejszym stopniu z powodu nowotworów! Ryzyko jest wyższe u kobiet! Zapraszamy do lektury!
W ostatnich dniach media na całym świecie obiegła wiadomość o wyjątkowym porodzie. Amerykanka Thelma Chiaka została mamą dwóch dziewczynek i czterech chłopców! Kobieta urodziła sześcioraczki siłami natury w zaledwie 9 minut! Szacuje się, że szansa urodzenia sześcioraczków wynosi 1 na 4,7 mld! Uwagę przykuwa przede wszystkim czas, w którym noworodki przyszły na świat! Zapraszamy do lektury!
Czy odczuwacie kłopoty z zasypianiem? Czy wybudzacie się w nocy? Czy macie trudności z ponownym zaśnięciem? Czy czujecie, że sen nie zapewnia Wam wystarczającego wypoczynku? Prawdopodobnie większość z nas przynajmniej na jedno z pytań odpowie twierdząco. Powyższą hipotezę potwierdzają wyniki sondażu obejmującego kilkanaście tysięcy respondentów ze świata, w tym z Polski. Zapraszamy do lektury!


ProfesjonalnyLekarz.pl
ul. Algierska 17L/5
03-977 Warszawa

kontakt@profesjonalnylekaz.pl

Copyrights 2022 ProfesjonalnyLekarz. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie preals.pl

Korzystamy z Cookies, by zapewnić Ci dostęp do informacji i wszystkich oferowanych usług oraz po to, by gromadzić informacje związane z korzystaniem z serwisu, a także wyświetlać reklamy dopasowane do użytkowników. Stosowane przez nas pliki typu cookies umożliwiają właściwe wyświetlanie treści, analizę ruchu internetowego, ruchu reklamowego, a także utrzymanie sesji po zalogowaniu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie Cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Twoje dane przetwarza:

PREALS sp. z o. o., ul. Algierska 17L/5, 03-977 Warszawa
KRS: 0000641513, NIP: 1132920117, REGON: 36562083700000
Kapitał zakładowy: 1 000 000 zł.