Ograniczmy spożycie soli w diecie! Eksperci, dietetycy i lekarze byli dotychczas zgodni w tym względzie. Dlaczego? Nadmierne spożycie soli powoduje podwyższenie ciśnienia tętniczego, które z kolei może prowadzić do wystąpienia m.in. chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzenia czynności nerek. Międzynarodowy zespół naukowców rzuca nowe światło na zalecane dzienne spożycie soli. Uwaga - wyniki badania są kontrowersyjne! Zapraszamy do lektury!
Sól, czyli chlorek sodu (NaCl) jest podstawowym źródłem sodu w diecie. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie sodu w naszej diecie nie powinno przekraczać 2 g, co odpowiada 5 g soli, czyli jednej płaskiej łyżeczce do herbaty. Szacuje się, że przeciętne spożycie soli na świecie wynosi 9-12 g na osobę dziennie, czyli jest ok. 2-krotnie wyższe od obowiązujących zaleceń WHO. Sód odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu objętości płynów pozakomórkowych i skurczów mięśni, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, przewodzeniu impulsów nerwowych oraz transporcie składników odżywczych do komórek organizmu.
Jakie jest ryzyko związane z nadmiernym spożyciem sodu?
Nadmiar sodu w diecie może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, co z kolei przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi i rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nerek oraz nowotworu żołądka. Według szacunków ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości pozwoliłoby uniknąć ok. 2,5 mln zgonów rocznie! Międzynarodowy zespół naukowców przedstawia zupełnie inny pogląd na temat bezpiecznej ilości sodu w diecie.
Jaki?
Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie The Lancet. Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem Prof. Andrew Mente z Hamilton Health Sciences i McMaster University (Ontario, Kanada) udowadnia, że spożycie sodu jest szkodliwe dla zdrowia wyłącznie gdy dzienne spożycie przekracza 5 g dziennie, co odpowiada 2,5 łyżeczkom soli. Badacze podkreślają, że taką ilość sodu w diecie spożywa mniej niż 5% osób żyjących w krajach rozwiniętych, np. w Chinach. Jednocześnie naukowcy wskazują, że nawet ta grupa osób może niwelować szkodliwe działanie sodu na zdrowie poprzez spożycie produktów bogatych w potas, w tym m.in. owoców oraz warzyw. W większości krajów stwierdzono spożycie sodu w ilości 3-5 g dziennie, co odpowiada 1,5-2,5 łyżeczkom soli. W badaniu nie stwierdzono, aby takie spożycie sodu w diecie wiązało się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, naukowcy wskazują, że nie należy ograniczać spożycia sodu w diecie, gdyż jej niedobór może być szkodliwy dla zdrowia! Niskie spożycie sodu może prowadzić do podwyższenia poziomu niektórych hormonów, co z kolei może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu. Badaniem objęto grupę ponad 95 000 osób w wieku 35-70 lat z 18 krajów. Uczestników badania obserwowano średnio przez 8 lat.
„Wyniki naszego badania sugerują, że umiarkowane spożycie sodu może odgrywać ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Zbyt wysokie lub zbyt niskie spożycie sodu może być szkodliwe dla zdrowia” – powiedział Prof. Andrew Mente.
Wyniki badania są kontrowersyjne. Tym samym, należy stosować się do obowiązujących zaleceń WHO. Zachowajmy umiar! Nie przekraczajmy 5 g soli dziennie. Pamiętajmy, że sól znajduje się również w gotowych produktach spożywczych, np. wędlinach, serach i pieczywie oraz produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ilość soli w diecie możemy ograniczyć poprzez m.in. zastąpienie soli świeżymi lub suszonymi ziołami, jedzenie świeżych, nie przetworzonych produktów oraz czytanie ulotek i wybieranie produktów o niższej zawartości soli.
Ciekawostka
Czy wiecie ile wynosi dzienne spożycie soli w Polsce? Z dostępnych danych wynika, że przeciętny Polak spożywa ok. 12–15 g soli dziennie, czyli nawet 3-krotnie więcej niż maksymalna ilość zalecana przez WHO. Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól kuchenna (45–60%), produkty przetworzone przemysłowo (30–45%) oraz produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (10%).
Źródło:
• https://fhs.mcmaster.ca/main/news/news_2018/pass_the_salt.html
• http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
• https://dieta.mp.pl/aktualnosci/162330,uwazaj-na-sol
Tagi: sól, chlorek sodu, sód, choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby nerek, nowotwór żołądka, zalecane dzienne spożycie, dieta